Užíváte kolagen a stále vám chybí?
10. 4. 2024 16:50:00
Patříte k osobám, které věří, že se žraločí chrupavky přemění ve váš vlastní kolagen?
Tělo nemůže absorbovat kolagen v celé formě
Tělo není schopné absorbovat konzumované proteiny - tedy i kolagen - v celé formě. Musí ho nejprve trávením za pomoci enzymů rozštěpit na aminokyseliny. Při konzumaci hydrolyzovaného nebo tekutého kolagenu probíhá tento proces rychleji.
Ze získaných aminokyselin organismus nepřetržitě produkuje tisíce bílkovin, přičemž není možné předem určit, kde budou aminokyseliny v těle použity - nebo dokonce, zda budou vůbec použity k produkci kolagenu. To, co se vaše tělo rozhodne postavit, je věcí vašich momentálních požadavků a nedostatků. Potřebujeme-li protein pro hojení ran, bude to priorita číslo jedna, kde tělo alokuje aminokyseliny a bude vytvářet protein
Pro tyto zásadní transformace a tedy i produkci kolagenu organismus potřebuje 8 esenciálních aminokyselin, které musíme získávat z naší stravy nebo doplňků.
Kolagen je však většinou vyroben pouze ze dvou neesenciálních aminokyselin glycinu a hydroxyprolinu, přičemž třetí aminokyselina se liší v závislosti na typu kolagenu. Takže pokud organismus nemá k dispozici všechny esenciální aminokyseliny a to v potřebném množství, poměru a časovém rozmezí, není schopen kolagen tvořit.
Jak tedy vysvětlit, že vědecké studie prokazují zlepšení po konzumaci kolagenu?
Tuto nesrovnalost lze jistě vysvětlit tím, že v těchto studiích nebyla žádná kontrola celkové spotřeby proteinu v potravě ani hodnocení celkového nedostatku proteinů. A nebylo provedeno srovnání s použitím jiného zdroje potravy, jako jsou ryby nebo vejce nebo esenciální aminokyseliny.
Zřejmý důkaz, že konzumace samotného kolagenu nevede k jeho vyšší produkci je fakt, že některé kolagenové doplňky, které jsou marketované jako nejúčinnější, jsou obohaceny o esenciální aminokyseliny, anebo se mají konzumovat spolu s jinými proteiny například mlékem, polévkou.
Proč znát zdroj kolagenu?
Při užívání kolagenu je též důležité vědět, ze kterého zdroje byl získán. Kolagen je převážně vyráběn z nepoužitelných částí ryb, kuřat, prasat a krav, čímž je jeho kvalita přímo ovlivněna prostředím, ve kterém byla zvířata chována. Zvířecí části i kolagenové produkty tak mohou být kontaminovány toxiny i těžkými kovy. Problém spočívá v tom, že kolagenová vlákna se nasáknou vodou jako houba, která také zachycuje toxiny, těžké kovy, pesticidy, parabeny a další kontaminanty. A ty se mohou hromadit v těle.
Odkud tedy získat účinný a nezávadný kolagen?
Je zřejmé, že jíst více kolagenu není nejúčinnějším způsobem jak zvýšit jeho vlastní produkci - stejně tak jako konzumací vepřového mozku nebudete chytřejší. Vaše tělo je mnohem složitější než tato jednoduchá formule „kolagen konzumovat = kolagen produkovat".
Daleko lepší a efektivnější řešení jsou speciálně upravené směsi esenciálních aminokyselin. Ty jsou základem tvorby všech tělních proteinů, tedy i kolagenu. Obzvláště pro vegany je tak Vitappeal Amino jedinečným rostlinným zdrojem kolagenu.
Zpět...