V této souvislosti hraje významnou roli zjištění, že aminokyseliny mají dvě odlišné cesty použití:
*Anabolické použití: Anabolické použití: Anabolismus znamená „budování". Je to biologický proces používání aminokyselin k tvorbě potřebných proteinových struktur, jako jsou svaly, tkáně, hormony, neurotransmitery, enzymy, vlasy, protilátky atd. Anabolické použití aminokyselin je vysoce regulovaný proces a pokud chybí i jen jedna esenciální aminokyselina, organismus není schopen proteiny tvořit.
*Katabolické použití: Katabolismus znamená „rozklad". Je to odpadní proces, při němž dochází k odbourávání nepotřebných aminokyselin. Ty nemohou být kombinovány s ostatními aminokyselinami a musí být degradovány prostřednictvím jater a ledvin na metabolické produkty – odpadní dusík (močovinu) a glukózu.
Jako klíčové hodnocení kvality aminokyselin používají vědci metodu využitelnosti aminokyselin (VAK). Ta vyjadřuje poměr mezi anabolicky a katabolicky využitelných aminokyselin.
Zde platí, že čím vyšší je využití anabolickou cestou, tím vyšší je nutriční hodnota proteinu (aminokyselin), a tím více aminokyselin může být využito pro tvorbu proteinů. Tvoří se pak méně kyselého odpadu, čímž dochází k odlehčení orgánů.
Vědci zjistili, že z běžných proteinů má nejvyšší využití mateřské mléko, a to 49 %. Celé vajíčko je využito na 48 %, zatímco samotný bílek pouze na 17 %. Je to proto, že jen žloutky obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Spirulina, kterou často konzumují vegetariáni, obsahuje pouze 6 % anabolicky využitelných aminokyselin. Z hlediska požadavků celkové regenerace organismu je proto nevyhovující.
Srovnání kvality různých zdrojů proteinů
Maximální možné využití je 100%:
Uvedený příklad dokumentuje, že Vitappeal Amino® je 6× účinnější než syrovátkový, kaseinový nebo sojový protein, a 3x účinnější než proteiny získané z masa, ryb nebo vajíček.
To znamená, chcete-li získat 10g proteinu pro tvorbu tělních bílkovin, musíte konzumovat 60g* syrovátky nebo sóji ve srovnání s 10g Vitappeal Amino. Zároveň je zatížení organismu toxickými metabolity 480× vyšší.
* za předpokladu, že syrovátkový protein zcela absorbujeme a strávíme
Jaký je rozdíl mezi využitelností aminokyselin VAK a biologickou dostupností?
Bylo vysvětleno, že VAK udává podíl (%) esenciálních aminokyselin, které byly využity na tvorbu vlastních proteinů. To znamená, že tyto aminokyseliny musely být předem absorbovány, stráveny a následně využity anabolickou cestou. Vitappeal Amino® je 100% absorbován, 100% stráven a z 99 % využit.
Bohužel se v běžné praxi udává kvalita proteinů dle jejich biologické dostupnosti neboli stravitelnosti, ne však dle nutričního využití k udržení funkčnosti těla. Dostupnost vyjadřuje pouze to, jaké procento jedné bílkoviny je absorbováno a jaká část je vyloučena stolicí, ne však skutečně využita pro tvorbu vlastních proteinů.
Pro ilustraci – biologická dostupnost syrovátkového proteinu je 98 %. To znamená, že 98 % organismus absorbuje a 2 % vyloučí stolicí.
Za předpokladu, že je naše tělo schopné požitý syrovátkový protein zcela strávit, je z těchto 98 % dostupných aminokyselin pouze 17 % využito k tvorbě vlastních proteinů, 83 % přemění játra a ledviny na odpadní močovinu a glukózu. Lidé ale nesprávně věří, že právě těchto 98 % je využito anabolicky např. na tvorbu svalů, imunitu, hormonů nebo zpevnění těla. Ve skutečnosti je ale použito pouhých 16,7% (98x17).