Při výběru proteinu se zpravidla zkušený konzument orientuje na spektrum aminokyselin v daném proteinovém produktu. To proto, že každý druh proteinu – živočišný nebo rostlinný – má odlišné složení aminokyselin a že ne všechny proteiny dovede naše tělo využít stejně efektivně.
Ukazatelem kvality je množství anabolicky využitých aminokyselin v proteinu. Tyto údaje však výrobci proteinových suplementů neuvádějí, takže zákazník skutečnou kvalitu proteinu nezná. Pouhá informace o množství bílkovin v jedné dávce neznamená ještě jejich anabolické využití a tím kvalitu produktu.
Pro ilustraci - tak například když sníme proteinovou tyčinku s obsahem 20g proteinu, náš organismus využije nanejvýše 3g na syntézu tělesných bílkovin.
V nutričních údajích se často též uvádí obsah jednotlivých aminokyselin, ale už tam nelze najít, jaké procento těchto aminokyselin se podílí na syntéze nových tělních proteinů. Konzumenti si pak spojují množství aminokyselin s kvalitou, přičemž si nejsou vědomi, že většinu aminokyselin jejich organismus použije jako drahý zdroj energie. Zákazník tak nemá kontrolu nad množstvím proteinu, který efektivně využívá například na výstavbu svalů, kolagenu, redukci váhy, imunitu, kterou část naopak použije jako zdroj energie a případně na tvorbu tukové tkáně.
Právě tato skutečnost je důvodem, proč se mnohým osobám nedaří dosáhnout jejich optimálního cíle třeba váhy.
Proto je při výběru kvalitního proteinového doplňku nejdůležitějším údajem % aminokyselin využitých anabolickou cestou, ne pouze druh bílkoviny, seznam jednotlivých aminokyselin, technologie zpracování, aditiva nebo chuť.
Typický příklad nutričních hodnot proteinového doplňku
Protein whey isolate s 97% využitelností*, vynikající rozpustností a chutí
Při bližším pohledu na tento příklad zjistíme, že není uvedeno anabolické využití aminokyselin. Jako „97% využitelnost"* je označena biologická dostupnost produktu, ne však anabolické využití (syntéza nových proteinů).