Proto může mít zvýšený příjem nebo konzumace biologicky méně hodnotných proteinů za následek jejich neúplné trávení, tudíž jejich nerozložení až na úroveň čistých jednotlivých aminokyselin.
Nerozložené proteiny – volné peptidy – jsou pro tělo nepoužitelné látky, které mohou postupně začít organizmu vadit. Je to proto, že tělo na tvorbu nových funkčních proteinů využívá jen čisté chemické aminokyseliny, nikoli celé proteiny (peptidy). Ty si totiž i nadále ponechávají vlastnosti původního proteinu a jsou tělem považovány za antigenní.
Přítomnost nestrávených proteinů může vést k potravinovým alergiím, zatížení trávicího ústrojí, nedostatku aminokyselin, zánětlivým reakcím i jiným potížím.
Je stravitelnost syrovátky opravdu nejlepší?
Z hlediska neúplného trávení je obzvláště syrovátkový protein (whey) nevhodný. Ten má sice tu přednost, že jej organizmus dokáže vstřebávat natrávený, a to již na úrovni dlouhých peptidových řetězců čili nerozložený na aminokyseliny. Protein je tím sice dobře stravitelný, avšak při déle trvající konzumaci vyšších dávek může působit jako cizí protein a postupně vyvolat imunitní reakce v těle. Nevýhodou je, že tyto imunitní odezvy se většinou začnou projevovat až po poměrně dlouhé době, protože nestrávené syrovátkové proteiny obvykle bezprostřední reakci nevyvolávají.
V této souvislosti mohou být ohroženi zejména sportovci a osoby, tedy ti, kdo chtějí získat svaly a zhubnout. Za tímto účelem totiž zpravidla zvýší příjem proteinů ve formě syrovátkových koktejlů, přičemž je ale konzumují nevhodným způsobem. Pijí 100% Whey koktejly před tréninkem, během něj nebo po něm se záměrem, aby tělo protein ve velkém množství (často i 40 g v jedné dávce) rychle strávilo a využilo. Následkem špatné konzumace jsou již zmíněné imunitní reakce, trávicí potíže jako nadýmání, nevolnost, žaludeční křeče, ale i nevyváženost aminokyselin a ztráta svalů.
Problematické však je, že sportovci si nejsou narušeného trávicího systému vědomi a příznaky nesprávně spojují s intolerancí laktózy, i když vysoce kvalitní syrovátkový izolát laktózu již neobsahuje vůbec, nebo jen minimální množství.
Tím zůstává příčina symptomů dlouho neodhalená a neřešená, což má negativní vliv nejen na zdraví, ale i peněženku. Nevyužitý protein se tak použije pouze jako drahá náhrada energie (energetický obsah je nízký - 4kcal/g), která navíc zatíží organizmus toxickým odpadem.
Proč Vitappeal Amino® na rozdíl od hydrolyzovaných proteinů nemusí být tráven?
Vitappeal Amino® – na rozdíl od hydrolyzovaných (naštěpených) proteinů – se bez trávení přímo vstřebá během 30 minut do lymfatického systému. Může tak být bezpečně užíván ve vyšších dávkách bez jakékoliv zátěže trávicího systému, neboť čisté krystalické aminokyseliny jsou v biologické rovnováze odpovídající skutečné lidské potřebě. To znamená, že se předejde nevyváženosti esenciálních aminokyselin a tím i nedostatečné tvorbě proteinů v těle.
Trávení Vitappeal Amino® ve srovnání s hydrolyzovanými proteiny
Vitappeal Amino | Hydrolyzovaný Whey | |
Trávení | ne | ano |
Vstřebávání | během 30ti minut | ano 2 - 4 hodiny |
Potřeba trávicích enzymů | ne | ano |
Anabolické využití | 99% | 18%** |
Stolice | ne | ano |
Dusíkatý odpad | ne (1%) | ano - ca. 82% |
** 82 % aminokyselin je pro tvorbu nových proteinů (proteosyntézu) nepoužitelných a musí být formou močoviny vyloučeny z těla.